Blogin etusivu
Aikaisemmat merkinnät
 
Jorma Uotinen
19.11.2008
Tänään tapasin persoonan, jonka tapaaminen livenä muutti täysin käsitykseni siitä mitä on koreografin ja tanssitaiteilijan persoona - miten jalat maassa ja miten yksinkertaisista asioista elämässä voikaan olla kysymys kun kyseessä oli taiteilija lahjakkuus Jorma Uotinen.

Jorma kertoi lapsuudestaan ja siitä miten oli viisi vuotiaana päättänyt että ostaa teatterin ja kymmenvuotiaana mennyt teatteriin töihin. Ja miten teatteri uran tilalle tuli jotain muuta kun vaikea hermosairaus toi tielle esteitä ja oli lähdettävä alusta uudelleen ja katsottava suuntaa ylöspäin. Jorma muistutti ettei ole itsestään selvää nostaa lasia ja heiluttaa kättä - se on etuoikeus. Saati se että omalla non verbaalilla viestinnällään voi viestiä tanssinkin keinoin - ilmaista itseään.

Jorma kertoili myös monivaiheisesti urastaan ja myös niistä kohdista - milloin yhdensänkymmentäluvun lopulla oli niin tyhjä, ettei tiennyt voisiko jatkaa - olisiko mitään annettavaa. Kertoili siitä miten taideteos Halla oli oli syntynyt - miten erillaisista palasista se oli viidentoista vuoden jälkeen kiteytyneenä tullut ulos ja millaista on taiteen tekeminen oli. Kertoi intohimosta, mitä ilman taidetta ei voi tehdä - kertoi siitä miten taidetta tehdään intohimon ohjaamana - kertoi siitä miten taide tuottaa rahaa - ilman tätähän taidetta loppujen lopuksi ei voi luoda, ei taiteilijatkaan pyhällä hengellä elä. Mutta kertoili myös siitä että ilman intohimoa, suurellakaan määrällä rahaa ei voida luoda mitään taidetta. Intohimo - ja hulluus, ne kai ne taiteilijoita yhdistää iästä, sukupuolesta ja ajasta riippumatta. Jorma kertoili siitä miten kuopion tanssii ja soi oli muistanut häntä plakaatilla. Kysyimme kuuluiko plakaatiin myös kenties rahapalkkio, tätä kuulemma ei palkintoon kuulunut, pidimme sitä kovin epäkohteliaana eleenä - mitä mies metallin palallaa, jos siitä ei saa leipän päälle jotain purtavaa.

Jorma oli loistava puhuja, kokoajan läsnä ja tarkkaili kokoajan yleisöään ja reaktioita. Hän sai todellakin arvostukseni, siitä miten hän suhtautui ihmisiin - niinkuin minuunkin kun törmäsimme eteisessä pimeässä rappukäytävässä välitön ja suvaitseva, lämminhenkinen ja äärimmäisen terävä. Kättelimme illan isännän ohjatessa vierasta peremmälle.  Jorma Uotinen on mielestäni sellainen "tuote" josta rehellisesti voimme Suomessa olla ylpeitä - mies jonka persoona jättää tämän hetkiset mediajulkkiset varjoonsa vaikka istuisi paikallaan yleisön edessä tekemättä mitään kuin eräs aikamme jättänyt näytteliä viime hetkillään.

Jormassa oli jotain sellaista mikä antaa minusta uskoa suomalaiseen tanssitaiteeseen ja uskoa ammattimaisena esintyvän taiteen luojana, ammattimaiseen taiteen luomiseen. Mies ei jättänyt ketään kylmäksi, eikä vähätellyt kenekään roolia, ei asettunut kenenkään yläpuolelle. En tiedä miten voisin kuvailla paremmin koko iltaa Jorman seurassa kuin sillä että "tulin vaikuttuneeksi" ja sitä tapahtuu harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Kuules Uotinen olet aikaselvästi se suomen tanssitaiteen kruunaamaton kuningas.
0 kommenttia

Nimi(pakollinen)
(Syötä pakollinen koodi)

Powered by Qred Smart®